Bloggbyte

Kort och konscist sagt - http://nouw.com/pipsas är den nya adressen där ni hittar den här bloggen och mig.

 

Häng gärna med mig dit!

Pipsa Linnéa
07.07.2019 kl. 21:17

Barfotabarn

De fuktiga grässtråna kittlar försiktigt mina tår när jag bär en hink full med vatten genom gården till stugan. Det är midsommarafton i luften, och M och jag har valt att spendera helgen på stugan, på landet, "bakom takana". Här var alla finesser är utsuddade ur bilden - rinnande vatten och inomhustoaletter blir kvarlämnade i stan, för att nämna några saker. Det är som om man skulle gå bakåt i tiden. Och vitsi vad jag älskar det!

Vid ett skede nämner M något om att det är så tyst här. Jag svarar med ett "det är något vackert i det, i det tysta". Jag kan känna att jag menar det ända ut i fingerspetsarna. Tystnaden är verkligen skön efter att i flera månaders tid ha andats avgaser, vaknat av tutande bilar och fått huvudet (nästintill) sprängt av allt buller. Det enda som vi lyckas avskilja här är en kvittrande fågel, vars sång låter så avslappnande att jag nästan kunde somna. Och så hör vi en träklocka ticka, lite sådär mysigt. Dessutom verkar en mygga ha lyckats smyga sig in i stugan - den låter, men syns inte till. Inte ännu åtminstone. 

Alldeles på stenåldern (en liten överdrift vill jag påpeka) är vi ändå inte. Kompisarnas "storyn" på Instagram tar mig nämligen tillbaka till nutiden för ett par minuter. Det ser ut som om de också har det roligt, och många flaskor, både fulla, halvfulla och tomma, kan skådas på bilderna. Personligen har jag aldrig riktigt varit den som festar, utan har alltid föredragit lugna kvällar i gott sällskap framför sådant. Och visst blir jag glad då jag inser att det är precis så jag har det just nu:

En lugn midsommarafton i alldeles underbart sällskap. 

Lite senare njuter vi av grillmat med M i kvällssolen. Båda barfota, som de barfotabarn vi är såhär på sommaren. Till efterrätt blir det glass. Glassen smälter i våra händer sådär som glass kan göra ibland. Vi njuter.

När jag ser på mina tår kan jag urskilja ett litet myggbett. Det kittlar inte som det fuktiga gräset gjorde - det kliar. Men det bryr jag mig inte om. Det liksom hör till. Det ger hela upplevelsen lite mer karisma. Det är ju trots allt här jag mår som allra bäst.

Speciellt gör jag det barfota, även om en mygga eller två skulle landa på mina tår.

 

 

Pipsa Linnéa
23.06.2019 kl. 18:19

Börjanavsommarenförkylning

I mitt förra inlägg nämnde jag om att jag äntligen håller på att tillfriskna från min börjanavsommarenförkylning. Och som jag gått och väntat på att den ska gå över! Som ni kanske förstår har jag levt trevligare dagar i mitt liv än de jag levde förra veckan.

Såhär ser nämligen börjanavsommarenförkylningen ut, steg för steg:

1. Huttringarna. De är de första tecknen på att någonting är på gång. Vanligtvis går mina istappsstunder (= känslan av att frysa när man kommer in efter att ha varit ute) över på kanske en kvart eller så. Men inte den här gången. Huttringarna bara fortsätter, och jag somnar med gåshud. Vaknar med gåshud. Kommer från arbetet med gåshud. Och på kvällen hackar tänderna igen så hårt att jag tror de ska gå sönder. Det värsta är att det här är bara början. Det här är lugnet före stormen, snöfallet före den verkliga istiden. 

2. Febern. Det är nu som världens undergång ser dagens ljus. Det är nu som tsunamivågorna kommer, och jag drunknar stundvis. Andra stunder går det lite bättre, då när allting bara är lite snurrigt, upp och ner och alldeles kaotiskt.

3. Sandpappret. Slöjdlektionernas favorit har tappat bort sig lite grann. I stället för att slipa smörknivar i slöjdsalen slipar den nämligen min hals. Det är frågan om ett av de grovare sandpappren. Aj.

4. Utan luft. Jag kippar efter andan. Hostattacken håller på en tredjedels evighet. Sedan tar den en paus, och jag kan fylla mina lungor med luft igen. Men bara delvis - slemmet i luftrören försvårar nämligen processen. Sedan börjar hostandet igen.

5. Utan luft, del två. Med alla andnings- och luftvägar täppta eller ur funktion på annat vis ger endast nässpray tillfällig tillgång till syre. Jag försöker hinna andas mellan hostningarna så gott jag bara kan.

Stegen två, tre, fyra och fem upprepas i fem dygn för att uppnå full effekt. Rekommenderas inte för barn, gravida, äldre, medelålders, ungdomar eller övriga personer. 

Men här sitter jag nu. Jag överlevde börjanavsommarenförkylningen, liksom alla tidigare förkylningar hittills. Mycket vila, varma drycker, ingefära och mediciner hjälpte mig på traven.

Förkylningar kan verkligen suga musten ur en, men lyckligtvis går de oftast över på några dagar. Tycker ändå synd om alla dem som var runt mig under förkylningstiden, speciellt om dem som hoppade till i butiken då jag fick en hostattack. Förlåt nu i efterskott!

Som tur är allt det där förbi. Nu är jag frisk och kry igen! Hoppas att även du som läser det här mår bra just nu. Vid annat fall - krya på dig!

 

 

Pipsa Linnéa
11.06.2019 kl. 20:54

Om ett av mina absoluta favoritord

Glädje - det har länge varit ett av mina absoluta favoritord. Kan medge att jag är smått besviken över att inte mitt favoritord klingar på ett lite vackrare sätt, liksom ord som vårvind eller tröst eller nattviol. Men glädje är mitt. Att vara glad inifrån och ut.

Det finns ingenting i världen som är bättre än känslan av att vara genuint glad. Ett undantag är kanske kärleksvindarna som sveper en med sig, men även där ligger glädjen som ett slags underlakan det andra kan vila på.

Personligen är jag en människa som för det mesta, allt som oftast och så gott som alltid går med ett leende på läpparna. Även om det inte går att suddas ut så lätt, är leendet ändå inte fastklistrat med tvång. Tvärtom är jag bara en person som blir glad redan av pyttesmå saker i vardagen. Det kan handla om att en bilist stannar för att låta mig gå över gatan eller att jag ser en nyckelpiga krypa fram på ett blad. Att tänka positivt är också någonting jag brukar hålla på med, och som gör att jag lättare lägger märke till saker som får mig på gott humör. Och är man på gott humör är det också betydligt enklare att känna glädje över saker, eller hur?

En grej jag lagt märke till är att om man vistas i samma rum som en människa som är glad, sådär riktigt på riktigt, så kan man ofta känna en slags värme som den personen utstrålar. Dessutom kan personens uppdragna mungipor sprida rykten om en eventuell lycka som bubblar inuti henne. Sist och slutligen är det ändå ögonen som avslöjar den äkta glädjen - så berättades det åtminstone på en psykologilektion i gymnasiet.

Men det är självklart inte varje dag som det bubblar så skönt där inuti. Var och en av oss vet nämligen säkert hur jobbigt det är att försöka känna glädje om någonting är riktigt snett i ens eget eller i någon närståendes liv. Samtidigt är det just de stunderna som gör att glädjen blir något man värdesätter på ett helt annat sätt. Tack vare svårare händelser jag varit med om har även jag lärt mig att uppskatta glädje. Det är något jag är otroligt tacksam för!

Glädje är därmed ett ord som, i alla sina nyanser, gör mig glad. Därför är det ett av mina absoluta favoritord.

I skrivande stund känner jag mig glad. Jag håller på att bli frisk igen från min börjanavsommarenförkylning och har spenderat söndagen med familj och vänner. 

Hur känner du dig?

 

Pipsa Linnéa
09.06.2019 kl. 22:05

Ibland går jag och undrar

Ibland går jag och undrar om saker skulle se annorlunda ut just nu om jag hade gjort något på ett annat sätt eller sagt de där orden jag så gärna ville säga då eller varit lite mindre si och i stället lite mera så.

Ibland går jag och undrar.

Pipsa Linnéa
07.06.2019 kl. 23:02

Då dörren till framtiden står öppen

Att ha en mössa på sig en junidag i gassande sol har aldrig känts så underbart som i lördags. Efter tre år av försök att ta mig över berg av essäer, deadlines och provveckor stod jag nämligen äntligen där, på toppen av världen, med min skinande vita studentmössa på huvudet. 

Underbart, som sagt, men det hela kändes också väldigt främmande och konstigt. Studentdimissionen hade jag ju gått och väntat på i tolv år nu, och plötsligt var jag framme vid mitt mål. Hur hände det här riktigt?

Ärligt talat så har jag ingen aning. Ibland har studentdagen verkat så avlägsen på något sätt. Min enda logiska förklaring till hur dagen trots allt kunde komma så snabbt emot är att tiden helt enkelt gick fort när man hade roligt.

För fastän att bergen jag nämnde om stundvis kändes nästintill omöjliga att bestiga, så har jag ändå så gott som bara positiva minnen från gymnasiet. Under min gymnasietid har jag nämligen lärt känna så många fantastiska personer, fått uppleva mer otroliga saker än jag har klarat av att ta in och lärt mig så himla mycket om så himla mycket. 

Det är som om jag i mina händer nu håller en nyckel som gymnasiet har gett mig - en nyckel till framtiden.

För nu har ju en dörr blivit stängd, och en annan ska öppnas. Eller för att uttrycka mig med andra ord: ett kapitel i mitt liv har just nått sitt sista ord, och nu är det dags att vända blad.

Vad finns där då på följande sida, i det nästa kapitlet? Ingen vet, då hela framtiden ännu är öppen. Kanske tidigare kapitel ändå kan ge vissa ledtrådar, eller så händer det en oväntad "plot twist". Vi får helt enkelt se!

Nu gäller det alltså bara att vända på bladet och fortsätta läsa.

Pipsa Linnéa
07.06.2019 kl. 23:01

Smältande glass och simsalabim?


Eftersom vi redan är en vecka inne i juni, och solens sista strålar för idag just nu lyser in genom mitt vardagsrumsfönster, så tänkte jag passa på att svara på några av Ratatas sommarfrågor. Så, nu kör vi!

 

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet "sommar"?

Smältande glass, sand mellan tårna och långa sommarkvällar.

Vad skulle du helst göra en ledig kväll?

En ledig junikväll skulle jag ta med mig en kompis på en cykeltur till ett ställe vi aldrig tidigare besökt. Vi skulle ta med oss en filt som vi kunde sitta på (alternativt värma oss med om det hunnit bli svalt till kvällen) och sedan smaska i oss finländska jordgubbar i solnedgången med jazzmusik i bakgrunden. 

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?

Min hemstad är så vacker under sommaren - en riktig sommarstad, skulle jag våga påstå! Ni vet, lite sådär som när Mumindalen vaknar ur sin vintersömn. Lika plötsligt blir staden levande igen då årstiden byter. Så det är nog här jag trivs allra bäst under sommaren! Särskilt nära vattnet, så länge myggorna klarar av att respektera mitt personliga revir.

Ett fint sommarminne?

Det finns så många fina sommarminnen. Nu när jag tänker efter så känns det faktiskt som om jag är som allra lyckligast då det är sommar, och att många av mina allra bästa minnen kanske därför har ägt rum mellan juni och augusti. Att vara en främling i ett annat land (mitt utbyte till Nederländerna år 2017), att få uppleva kärlek och vad det innebär att älska en annan människa med hela sitt hjärta, spontana roadtrips med vänner, sena sommarkvällar... Listan med fina sommarminnen bara fortsätter. Om jag nu ändå måste peka ut ett minne från förra sommaren så väljer jag den eftermiddagen då M och jag testade jet ski för första gången. Det ösregnade så mycket den dagen, det var som om himlen hade haft världens sämsta dag och inte längre kunde hålla tillbaka sina tårar. Men tårarna tog slut, och mot alla odds så värmde solens strålar som aldrig förr i slutet av vår åktur. Härligt!

Vad är fem saker du vill hinna med i sommar?

1. Simma, simma, simma. Simsalabim!

2. Besöka Hangö. Alltför ofta har jag pratat om att besöka just den här staden med sina sandstränder som får en att tappa andan. Förstås ska låten "Vadelmavene" spela i bakgrunden på vägen dit och tillbaka!

3. Spendera en dag (eller flera) i Helsingfors. Fågeln har kvittrat om att Borgbacken har fått en ny berg- och dalbana, så den måste ju självklart testas! Sen så tror jag att huvudstaden har så mycket mer att erbjuda, så många ställen att upptäcka.

4. Gå på en utomhuskonsert. Var och när och hur och varför? Det vet jag inte, men jag vet att det är någonting jag definitivt vill göra. Därför ska jag nu börja hålla utkik efter sådana!

5. Ordna en fest för alla mina vänner där vi alla samlas ännu en gång till för att njuta av varandras sällskap, mumsig mat och härliga toner. Det här kan ju trots allt vara en av mina sista somrar på länge här i Finland, och då vill jag ju förstås spendera den med både nära och kära (jag är så stolt över mina vänner, ni kommer att gå långt!).

 

Vad ser du mest framemot i sommar?

Pipsa Linnéa
07.06.2019 kl. 22:18

 

Pipsa Linnéa

Att dansa i regnet, gå på upptäcktsfärd eller bara mysa under filten med en kopp varm choklad är grejer jag ofta sysslar med. Och just det - så skriver jag också ibland!